Kako da postavite limit i podsetnik za vreme provedeno na Instagramu

Instagram može da bude koristan i pun informacija ali nekada vreme nema granicu. Na iPhone telefonu lako možete da postavite limit i podsetnik koji će Vas obavestiti o vremenu koje provodite na Instagramu.

Postoje aplikacije koje mogu da Vas podsećaju i mere vreme koje provodite ispred ekrana telefona ali ako baš ciljate Instagram i tu najviše trošite vreme, upravo ova aplikacija ima već ugrađenu opcija koja će Vam pomoći.

Na kraju teksta obavezno pročitajte i kratki osvrt o provođenju vremena ispred raznih aplikacija koje nam kradu vreme i daruju lažni osećaj obaveštenosti o svemu i svačemu.

Podsetnik za trošenje vremena na Instagramu

Kada god koristite Instagram na iPhone telefonu vreme koje potrošite se revnosno beleži u vidu izveštaja o korišćenju aplikacije.

Da biste videli koliko vremena provodite na Instagramu pratite sledeće korake:

  1. Otvorite Instagram aplikaciju i idite na Vaš profil
  2. Tapnite na Your Activity
  3. Tapnite na Time karticu

Ovde sada možete videti pažljivo isctane grafikone koji prikazuju vreme koje provodite na ovoj aplikaciji. Ovo je tu za Vas, ali deo tih informacija ide i u centralizovanu bazu podataka koja obrađuje globalno korišćenje Instagrama i koliko ljudi provode svoje vreme upravo tu, ali to je druga priča.

instagram podsetnik

Upravo ovde možete podesiti i dnevni podsetnik za vreme provedeno na Instagramu.

Pažljivo proučite grafikone koji predstavljaju vreme podeljeno po danima i prikazuju koliko ste vremena proveli (izgubili) na Instagramu – neki će se možda iznenaditi.

Razmislite koliko Vam je realno potrebno vremena da biste videli šta su Vaši prijatelji postavili novo, pregledate storije, postavite sliku jutarnje kafe, doručka, užine, ručka, oblaka i travnjaka, sliku pre i posle dremke, sliku pre spavanja i dok jedete Smoki.

Cifru koju dobijate umanjite za 40 (jer realno…) i na osnovu toga odredite koliko vremena treba da proverete na Instagramu, odnosno, nakon koliko minuta treba da se aktivira podsetnik 🙂

Tapnite na opciju Set Daily Reminder, odaberite vreme nakon kojeg želite da se aktivira podsetnik, a nakon toga tapnite na opciju Set Reminder.

instagram podsetnik

Nakon što podesite Instagram podsetnik, dobijaćete obaveštenje kada prekoračite vreme koje ste odredili.

Ovo je odlično jer više nikada nećete trošiti više vremena nego što je to realno potrebno – pod uslovom da možete da se iskontrolišete.

instagram podsetnik

Kada sve uredno postavite i kada podsetnici krenu, možete ih zatvoriti klikom na dugme OK ili ih možete izmeniti ako kliknete na opciju Edit Reminder.

Kratko o mogućoj štetnosti zavisnosti od društvenih mreža

Postoje istraživanja koja se bave time da li je zavisnost od društvenih mreža samo lako dostupno zadovoljavanje beskajne ljudske želje za saznanjem ili mentalni poremećaj.

Ova istraživanja vode, verovatno dve najuticajnije institucije za brigu o zdravlju. U pitanju je Svetska zdravstvena organizacija i Američka psihijatrijska asocijacija.

Hajde da situaciju složimo ovako:

  • Video igrice igraju većinom deca, tinejdžeri, mladi ljudi, i slobodno možemo da kažemo jedan deo starijih odraslih i svi to rade u neko vrema kada su pored računara, nakon škole ili posla – dakle u neko ograničeno vreme
  • Instagram i društvene mreže koriste svi, od 13 do 100+ godina. Za razliku od igrica, mreže se koriste 24 časa dnevno – često bez ograničenja

Svetska zdravstvena ogranizacija je 2018. godine zvanično objavila da je zavisnost od igrica svrstana u mentalne poremećaje, odnosno u poremećaje ponašanja.

S obzirom na to da igrice postoje više decenija, verovatno će biti potrebno da prođe još neko vreme pre nego što neko istraživanje donese sud i dijagnozu o zavisnosti od društvenih mreža jer evidentno postoji – svi viđamo takve primere oko sebe.

Gledano ovako, društvene mreže mogu biti opasnije jer dolaze kao bezazlene potrebe, podmiruju osećaj druženja i zadovoljavaju razne iluzione potrebe koje često mogu biti jake koliko i zavisnost od nikotina, alkohola ili nekih drugih supstanci.

Nećemo mnogo dužiti o tome, ali želimo samo da obratite pažnju i odgovorno koristite svoje vreme. Razmislite sami koliko je realno za Vas da trošite vreme na telefonu i sa kojom svrhom to radite.

Ukoliko ovo ne pomogne, obrišite Instagram

Nije šala, u pitanju je lični primer. Nakon što sam shvatio da Instagram i Fejsbuk troše previše vremena nepotrebno, rešio sam da obrišem obe aplikacije. Evo šta sam time dobio:

  1. Baterija telefona nakon brisanja Fejsbuka i Instagrama traje 4-5 dana umesto 2-3 dana
  2. Više ne viđam reklame o nečemu o čemu sam pričao – dakle više nema aplikacije koja snima šta pričam i prosleđuje to Fejsbuku i Instagramu
  3. Vreme „dosade“ koje sam upotpunjavao skrolovanjem na ovim mrežama i ne saznavanjem ničega je nestalo. Ustvari, sada više ne objavljujem dosadu da bih prelistao šta ima na Instagramu ili Fejsu

Preporučujemo da i vi isprobate slično, makar da biste videli šta možete da uradite sa svojom dosadom. Srećno!