Problem sa zvukom na iPhone 7 – Zamena audio čipa iPhone 7 i 7 Plus

Ako imate neki od ovih modela i postoji problem sa zvukom na iPhone 7 i iPhone 7 Plus potrebno je uraditi zamenu audio čipa. Ovde je istovremeno pogođen i zvučnik i mikrofon ali se oni ne menjaju tokom ovog servisa.

Zamena audio čipa na iPhone 7 i iPhone 7 Plus modelima je česta popravka zbog fabričkog nedostatka kod ovih telefona. Apple je čak imao i sudske sporove zbog ovog problema.

Ovo nije nešto što možete da uradite kod kuće i preporučujemo da se o ovom problemu pobrine servis iPhone telefona.

Naš servis iPhone telefona može da uradi zamenu audio čipa na iPhone 7 i iPhone 7+ telefonima, kao i za sve druge modele iPhone telefona.

Ukoliko želite da saznate još nešto kada je u pitanju zamena audio čipa na iPhone 7 i iPhone 7 Plus modelima, kako nastaje problem sa zvukom na iPhone 7, gde je audio čip i kako izgleda, koja linija u čipu je pogođena, čitajte dalje.

Šta je “Audio IC Disease”?

Ako na Google ukucate „Audio IC Disease” videćete da je to „bolest“ koja napada iPhone 7 i iPhone 7 Plus modele ovog proizvođača.

Ustvari, ovo nije „bolest“ već „urođena mana“ jer se radi o fabričkom nedostatku.

Prosto rečeno, ovi modeli imaju problematičan audio čip koji izaziva sledeće primetne probleme:

 • iPhone 7 problem sa zvukom generalno
 • ne radi mikrofon na iPhone 7
 • iPhone 7 ne može da snima i reprodukuje audio
 • iPhone 7 „siva“ ikonica za zvuk
 • iPhone 7 nema tona tokom poziva
 • Osoba koju zovete Vas ne čuje
 • iPhone 7 generalno svi audio problemi
 • pištanje u zvučniku tokom razgovora
 • Siri ne čuje Vaše komande
 • Telefon se pri uključivanju zaglavi kod učitavanja Apple logoa

Da pojasnimo za „sivu ikonicu“, snimanje zvuka i zaglavljivanje pri uključivanju, to izgleda ovako:

Sve ovo što smo naveli napred nastaje upravo zbog lošeg, odnosno poremećenog audio-čipa na iPhone 7 i 7 Plus modelima.

Generalno, nekako ćete moći i da koristite telefon, ali ukoliko počne da se javlja zaglavljivanje telefona pri uključivanju i dugo stoji Apple logo, vreme je da donesete telefon u iPhone servis.

Gde je mikrofon na iPhone 7?

iPhone ima čak 4 mikrofona. Dva mikrofona se nalaze na dnu telefona u zoni gde govorite tokom razgovora. Treći je između True Tone blica i iSight kamere. Četvrti mikrofon je postavljen u slušalici.

Kako nastaje ovaj problem sa zvukom na iPhone 7?

Dobro, problem sa zvukom je samo posledica, a uzrok problema je to što se čip odlemi od matične ploče u kritičnom delu gde je na mikroskopskom nivou povezan sa matičnom pločom – u C12 liniji.

Ovo se dešava iz dva razloga:

 • Savijanje telefona (da, savijanje, verovali ili ne)
 • Širenje i skupljanje na hladnoći i toploti
 • Malo jače, grublje korišćenje

Naravno, jasno je da iPhone 7 i iPhone 7 Plus nisu savitljivi, ali jesu – svaki telefon jeste savitljiv i to na minimalnom nivou koji se meri manje od milimetra.

Međutim, minimalno savijanje je dovoljno da se matična ploča pokrene za delić milimetra i prekine vezu sa audio čipom.

Neko je negde izmerio i napravio statistički podatak da problem sa zvukom na iPhone 7 i iPhone 7 Plus nastaje kod ljudi koji nose telefon u džepu.

Ako nosite telefon u džepu dolazi do naprezanja kućišta, ekrana i svega što se nalazi u telefonu. Kada? Onda kada vezujete pertlu, sagnete se da podignete nešto, sednete u auto…

Sličan, skoro identičan problem, postoji i sa iPhone 6 ali u drugom delu. Radi se o mani koja se zove „touch disease” i onemogućava ispravan rad dodirnog ekrana. I ovoj problem nastaje kao posledica svakodnevne upotrebe telefona i minimalnih savijanja koje telefon može da trpi.

Kako se rešava problem sa zvukom na iPhone 7?

Problem sa zvukom na iPhone 7 telefonu rešava se ili zamenom audio čipa ili novim lemljenjem odgovarajućih linija koje su pogođene: C12, F12, H12, i J12.

C12 linija je posebno osetljiva i možemo slobodno da kažemo da je lomljiva. Neka istraživanja su pokazala da je Apple ovde nekako napravio propust u materijalu i tehnologiji izrade.

problem sa zvukom na iPhone 7

Ovaj postupak zahteva i odgovajuću opremu i znanje koje ne može da se vidi na Youtube snimcima. Praksa je takođe ključna, kao i mirne ruke jer se radi pod velikim uvećanjem i sa sitnim detaljima jer delić milimetra određuje da li će telefon biti popravljen ili još više pokvaren.

Lemljenje odgovarajućih prekinutih linija obavlja se dodavanjem novog materijala za povezivanje i definitivno pomaže da se ovaj isti problem više ne ponovi.

Koristi se jači materijal koji nije lomljiv, odnosno čvršći je i istovremeno elastičniji, tako da „rad“ matične ploče ne prekida prethodno pogođene linije.

Ne savetujemo da ovo pokušavate kod kuće čak iako znate šta tačno radite i imate odgovarajući alat.

iDoktor može da reši problem sa zvukom na iPhone 7

Naš servis iPhone telefona može da reši svaki problem za zvukom na iPhone 7 i 7 Plus modelima.

Najpre ćemo utvrditi gde je tačno problem koristeći odgovarajuću dijagnostiku.

Iako je iPhone 7 pogođen ovom manom, moguće je da je u Vašem slučaju audio čip ispravan ali da imate neki drugi minimalni problem, možda čak softverski, koji se lako rešava.

Više o tome znaćemo tek nakon pregleda, pa je prvi sledeći korak da donesete telefon u naš servis.

iDoktor radi zamenu audio čipa na iPhone 7 i 7 Plus

U slučaju da je problem sa zvukom na iPhone telefonu prouzrokovan lošim audio čipom, naš servis može da uradi zamenu ili reparaciju.

I jedno i drugo su dobra rešenja, pa ćemo Vas detaljnije uputiti tek nakon što pregledamo telefon.